Armatury k průmyslovým hadicím

Průmyslové hadice mají velmi široké použití a proto je i příslušenství k těmto hadicím velmi rozsáhlé. Koncovky lze kupovat samostatně nebo namontované do hadice. Mezi nejpoužívanější patří pneumatické rychlospojky Lüdecke, dále temperační spojky, spojky STORZ, pákové spojky (Camlock), šroubení z temperované litiny. Koncovka je v hadici ukotvena buď pomocí objímky, nebo spony, v případě nástrčných spojek pouze nasazena do hadice Lock-On Plus (bez spon).



Spojky Lüdecke

K nejrozšířenějším a nejznámějším patří spojky od německého výrobce Lüdecke. Mosazné spojky se používají na vzduch a vodu, nerezové pro agresivní média a specifické podmínky. Pneumatické spojky rychle a bezpečně připojí Vaše nástroje a zařízení. Bajonetové spojky GEKA na vodu pro „profi“  i „hobby“ použití. Temperační rychlospojky nachází uplatnění ve výrobě plastů, kde slouží k připojení vstřikovacích forem. Nástrčné rychlospojky v kombinaci s hadicemi Lock-On Plus garantují jednoduché a pevné spojení bez nutnosti použití dodatečných spon.

Způsoby připojení koncovky a hadice

Podle typu hadice a aplikace existují různé možnosti připojení. Nejjednodušší jsou nástrčné spojky v kombinaci s hadicemi Lock-On Plus, které se pouze nasadí do hadice. Jednoduchá je i montáž hadice za pomoci čelisťových a šnekových spon vyráběných z pozinkované i nerezové oceli, kde stačí utáhnout 1-2 šrouby. Bez nároku na zvláštní vybavení lze na hadici namontovat i šroubovací objímky složené ze dvou půlkruhů, které se stáhnou čtyřmi šrouby. Spojky STORZ používané na požárních a průmyslových hadicích se omotávají drátem za pomoci jednoduchého přípravku.  Pro montáž lisovacích objímek je potřeba mít ruční nebo elektrický lis, který smáčkne objímku a tím uzavře koncovku v hadici. Používají se nízkotlaké i vysokotlaké objímky.