Lineární technika

Využíváte na svých zařízeních lineární techniku? Pak jsme pro Vás tím správným partnerem. Nabídka řešení začíná jednotlivými komponenty, mezi které patří trapézové šrouby a matice, či vodící tyče a kuličková pouzdra. Pokračuje přes kolejnicová lineární vedení, kde zastupujeme prémiovou značku Schneeberger. A končí kompletními lineárními jednotkami včetně převodovky, motoru a pohonu německé společnosti item Industrietechnik. Pohon lineární jednotky je možný pomocí ozubeného řemene, kuličkového šroubu, řetězu, či ozubeného hřebene. Obraťte se na nás. Rádi Vám pomůžeme s výběrem správného řešení na míru pro Vaši aplikaci.



Převodovky a jejich typy

Převodovky se vkládají mezi hnací sadu a motor lineární jednotky. Zajišťují, aby uživatelé mohli dosáhnout správného poměru vstupní rychlosti, točivého momentu a přesného polohování vozíku pro libovolnou aplikaci. Převodovky také pomáhají optimálně využít dostupný instalační prostor. Motory mohou být namontovány v ose hnací sady nebo kolmo na hnací sadu.

Aby byla zajištěna spolehlivost a dlouhá životnost, používají se pouze vysoce kvalitní planetové převodovky, které rozdělují síly do převodových stupňů s nízkou vůlí. Jsou kompaktní, velmi tiché a bezúdržbové. Jsou k dispozici ve třech pevných převodových poměrech – 1:3, 1:5 a 1:7.

Přímé - převodovky AP (AxialPlanetengetriebe) spojují motor a hnací sadu v jedné ose (je vhodná pro velmi vysoké vstupní rychlosti až 18 000 ot / min.)

Úhlové - převodovky WP (WinklPlanetengetriebe) spojují motor a hnací sadu pod úhlem 90°.

Software

Pomocí přehledného konfigurátoru se i Vy můžete stát odborníkem na automatizaci. Tento inteligentní software zohlední vše, od dynamických požadavků až po technické parametry. Námi využívaný software slouží k zadání parametrů přepravní operace. Na základě zadaných parametrů vybere a doporučí vhodnou lineární jednotku. Navíc pohybový profil a parametry, které vytvoříte a zadáte během konfigurace, pak slouží jako základ pro uvedení lineární jednotky do provozu.

Je-li to nutné, může software pro uvedení do provozu použít stávající data. Tím se urychlí proces instalace lineárních jednotek. Inteligentní řízení analyzuje nezávisle lineární jednotku, najde optimální nastavení a může převzít pohybový profil vytvořený v příslušném programu.

Automatizace v průmyslu I – Základy lineární techniky

Více zde...

Automatizace v průmyslu II – Motory a řídicí systémy

Více zde...

Příslušenství lineárního vedení

Lineární vedení dodáváme s různým příslušenstvím mimo jiné adaptační příruby a hřídele pro připojení různých typů pohonů, pružné spojky včetně spojkových těles, synchronní hřídele, úhlové převodovky, řemenice pro změnu chodu nebo snímače koncových poloh. Neváhejte se obrátit na naše specialisty!

Výhody lineárního vedení

Všechny typy lineárních vedení nabízí dlouhou životnost, snadnou údržbu, přesný chod a vysokou únosnost. Samozřejmostí je také opakované použití prvků a malé zástavbové rozměry.

Doporučení pro montáž

K sestavení lineárního vedení je možné použít mnoha kombinací předem smontovaných součástí. Ujistěte se, že přípojné rozměry pro zvolenou sadu motoru, převodovky a hnací sady jsou shodné!

Motory

Servomotory jsou k dispozici ve třech velikostech (40, 60 a 80 mm). Jsou přesně navrženy pro převodovky a hnací sady lineárních vedení. V případě potřeby např. pro vertikální aplikace, je možné servomotory objednat s integrovanou brzdou.

Servomotory mají vysokou jmenovitou rychlost až 9.000 ot/min a jsou vhodné pro všechny aplikace vyžadující přesný a dynamický provoz. Robustní a přesné snímače zajišťují, že systém vykazuje spolehlivé vlastnosti i při dlouhodobém používání.

Díky barevně označeným plug-in konektorům a silovým a datovým kabelům lze motor snadno a spolehlivě připojit k řídícímu zařízení. Servomotory jsou k dizpozici bez brzdy nebo s brzdou (písmeno B v názvu výrobku).

Řízení

Komponenty řízení byly navrženy pro dokonalé ovládání motorů lineární jednotek. Programovatelné servoměniče jsou určené pro průmyslové použití a kombinují několik funkcí.

Díky modulární konstrukci jsou nadčasové, neboť umožňují snadnou výměnu jednotlivých komponentů a mohou být zabudovány do složitých systémů. Programovací software měří lineární systém a automaticky konfiguruje parametry pomocí řídící jednotky. Jsou k dispozici jednofázové i třífázové modely v různých výkonových stupních.

Díky volitelným modulům rozhraní mohou být řadiče rozšířeny o všechny standardní systémy sběrnice fieldbus. Rozhraní CAN-Open, USB a Ethernet jsou standardní. EtherCAT a Profibus lze snadno doplnit jako plug-in moduly. Bezpečnostní modul STO (Safe Torque Off) dělají systém ještě bezpečnější tím, že odpojí motor od napětí. Motor je tedy ve stavu bez momentu na hřídeli. Modul splňuje bezpečnostní normy kategorie 4 / PL dle EN ISO 13849-1 a SIL CL3 dle EN 62061.